Toplumumuzda çoğu kişi Alzheimer ile demans farkları konusunda bilgi sahibi değil ve bu iki hastalığı aynı olarak yorumluyorlar. Demans, diğer adı ile bunama, hafıza kaybı, dil kullanımındaki bozukluklar, problem çözme yeteneğini kaybetme ve kişisel ihtiyaçlarını giderememe gibi semptomları içermektedir. Bazı demans hastalarında ise motor beceriler tamamen kaybolmaktadır. Demans hastalığının Alzheimer’dan ayrıldığı nokta ise burada ortaya çıkıyor. Öncelikle şunu iyi bilmek gerekiyor ki, Alzheimer, demansa sebep olan bir hastalıktır. Alzheimer sadece hafıza ile ilgili semptomları içermektedir. Alzheimer hastalığını bir sonraki evresi ise artık demanstır. Tedavi edilmeyen hastalarda Alzheimer sonrasında demans görülme ihtimali oldukça yüksektir. Çünkü Alzheimer ile beyinde ölen sinir hücrelerinin sayısı arttığı için bir süre sonra demansın semptomları baş göstermektedir.
Demans Belirtileri
Demans özellikel 60 yaşından sonra en fazla görülen hastalıktır. 65 yaşındaki bir insan için demans olma ihtimali yüzde 5 iken, bu oran her beş yılda bir ikiye katlanmaktadır. Yani 85 yaşındaki bir insan için demans olma ihtimali ortalama olarak yüzde 50 oranındadır. Demans belirtileri nelerdir?
-
Ruh halindeki değişiklikler
-
Günlük ihtiyaçları tek başına yerine getirememe
-
Tekrarlanan davranışlar
-
Sürekli sorulan sorular
-
Apati
-
Cümle kurarken doğru kelimeleri bulmada güçlük
Demans Sebepleri
Bilinmesi gerekiyor ki, demans hastalığının sebepleri arasında Alzheimer yüzde 50 ile yüzde 70 oranında bir yere sahiptir. Bunun dışında, beyindeki damarların tıkanması, kullanılan ilaçların yan etkileri, uzun süreli ve aşırı depresyon, beyindeki tümörler ve vitamin eksikliği demans hastalığının sebepleri arasındadır.
Alzheimer Nedir?
Alzheimer yukarı belirttiğimiz gibi demans hastalarının yüzde 50 ile yüzde 70’lik bir kısmını oluşturmaktadır. Alzheimer kısaca beyinde protein birikmesi sonucunda sinir hücrelerinin ölmesidir. Fakat Alzheimer hastalığı için birtakım faktörler bulunmaktadır. Bunların başında yaş, kafa travması, depresyon ve eğitim düzeyi gelmektedir. Alzheimer hastalığı başlangıç evresi oldukça sinsi geçmektedir. Yani hem hastanın kendi hem de hastanın yakınındakiler, hastanın Alzheimer olduğunu anlamayabilirler. Çünkü Alzheimer hastalığının başlangıç evresindeki belirtiler normal sağlıklı bir insanda bile görülebilen sorunlardır. Mesela aradığı bir eşyanın yerini bulamamak gibi.
Tek yetkili online satış sitesi www.farmaturk.net üzerinden vereceğiniz siparişlerinizde ücretsiz kargo.
Bir cevap yazın